Blog Shqip

Home / Blog Shqip (Page 8)

Ekzistenca e të drejtës, është diçka më ndryshe, nga realizimi apo implementimi i saj praktik. Në realitet, shpesh ndodhë që për disa gjëra, të cilat mendojmë që i kemi të njohura,  të dalin shumë më ndryshe! Programi i ofruar nga YIHR KS, është përvoja më eklatante dhe më përfaqësuese e këtyre ‘’ndodhive’’. Andaj për këtë dhe shumë arsye të tjera, u’a rekomandoj të gjithë të interesuarve potencialë ndjekjen e këtij programi. Nëse jeni të interesuar për punën e institucioneve të...

Eksperienca ime  si  monitoruese  në  seanca  gjyqësore  ka  qenë  e  shkëlqyer. Gjatë  ndjekjes  së  seancave  e  kam  parë  se  si  zbatohet  në  praktikë  ajo  çka  ne  e kemi  mësuar  në  teori. Çdo ditë kur shkoja në gjykatë  para  se  t’ia  niste seanca  gjyqtarët  dhe  prokurorët  e  seancave  në  çështjet  penale  përgatiteshin  paraprakishit  lidhur  me  lëndën. Pastaj, gjatë  seancës  gjyqtari  gjithmonë  i  informonte  palët  për  të  drejtat  e  tyre, edhe  pas  leximit  të  aktakuzës  i  pyeste  palët  a  e  kanë  kuptuar aktakuzën ...

Gjykata është ndër vendet më të shenjta, ku ndahet e vërteta nga gënjeshtra. Gjykatën e vizitova për herë të parë gjatë këtij aktiviteti, pasi më herët nuk kisha pasur rastin që të shkoja. Ndjekja e këtyre seancave ishte mjaft atraktive dhe më la shum përshtypje pozitive. Kam ndjekur më shumë se dhjetë seanca gjat këtij aktiviteti dhe mund të them se më kanë rritur profesionalisht, poashtu më kanë dhënë një ndihmesë mjaft të madhe sa i përket edhe profesionit që unë kam...

Kjo periudhë që kaluam gjatë monitorimit të seancave gjyqësore më vuri  përballë me diçka plotësisht të re, po edhe pse një studente e drejtimit juridik eksperienca që përjetova në këto ditë më shfaqën drejtësinë e vërtetë të Kosovës. Deri më tani drejtësinë e punën e gjykatave, prokurorëve, mbrojtësve (avokatëve) e kemi parë dhe mësuar vetëm përmes shkrimeve në libër dhe fjalëve të profesorëve, gjatë ligjeratave  Kodi Penal e Kodi i Procedurës Penale ishin vetëm një ligj në letër, por tani jo...

Në kuader të këtij Projekti për  monitorimin e seancave gjyqësore ne përfitojmë njohuri sa I përket sistemit të drejtësisë Duke u angazhuar në monitorimin e seancave gjyqësore dhe duke u kyçur në diskutime profesionale mbi Drejtësinë Tranzicionale në këtë mënyre, ne i plotësojnë njohuritë e tona  teorike me punë praktike. Si rezultat i monitorimit të seancave gjyqësore dhe duke e analizuar dokumentacionin gjyqësor, ne mësohemi për të përgatitë analizën e secilit gjykim pas përfundimit të procesit gjyqësor. Po ashtu merr mësime cilësore nga...

Si një studente e vitit të parë në Fakultetin Juridik në Universitetin e Prishtinës, një eksperiencë e tillë ishte më se esenciale. Përveç se isha e gatshme të raportoja çfarëdo shkelje që shihja, të mësosh diçka në mënyrë shumë formale nuk është e mjaftueshme, andaj pata rastin edhe të shoh për nga afër një profesion që me shumë gjasa do t’a ushtroj në një të ardhme të afërt. Sistemi i drejtësisë fatkeqësisht ka shumë mangësi në vendin tonë dhe për...

Ese vendit të tretë, nga gara artistike e organizuar nga YIHR KS Andika Pllana Një Kosovë pa ty, drejtësi! Drejtësi, ka kaluar një kohë shumë e gjatë që kur ti ke rënë në komë. Njerëzit shëtiten kot rrugëve tërë ditën, e nuk gjejnë kohë të të vizitojnë.Mungesa jote la gjurmë të thella e të pashlyeshme brenda neve, në brendësi të çdo fëmiu e çdo të rrituri.Ditët po kalojnë, e zbraztia e krijuar nga ti po rritet më shumë. Atë boshllëk që e ndjejmë...

Poezia e vendit të dytë, nga gara artistike e organizuar nga YIHR KS Blendi Kabashaj Të qënit Rom   (-Njeri-)  Njerzish të thellë, me plasje historike. Të zvarur në shkretëtirë, ndër vite e vite. Kosmopolitanët, ndër më të lashtë. Karrocierët e tyre, me lule e larmë. Në një kohë varfërie, të vrashtë! Në njërën dorë, gjaku i tharë. Në tjetrën, vetëm rërë e kashtë. Romani, ej Romani. Me një ngjyrë, të zymtë balti. Me buzqeshjen, dhëmbë ari! Dhimbjeve as nuk ia vari. Rrugës me harmoni ia vajti. Me një shkelqim bukurie, Gratë e burrat, dhe fëmijët tyre, Pa...

Poezia e vendit të parë, nga gara artistike e organizuar nga YIHR KSGatinë HimajDREJTËSI E PADREJTË Kur kalon një jetë n’robëri,kur je viktima dhe jo agresori,kur jeta jote është marrëveshje n’fletë,kur je i lirë, por s’ke jetë,kur t’i puthin këmbët, sepse je dikushi,kur t’i thejnë ato, sepse je askushi,kur ta ngritin zërin, sepse je gruae të hedhin tutje, sikur s’je njeri,kur të duan për atë që bëne të shajnë për atë që je ti,kur të çmojnë se i lavdëron,kur të...

Gjatë aktivitetit Living Library të organizuar në Ferizaj, Kamenicë dhe Lipjan në kuadër të projektit “Mbrojtja e të drejtave ekonomike dhe sociale gjatë dhe pas pandemisë Covid-19”, të rinj kanë folur mbi ndikimin që ka pasur pandemia në jetën e tyre. Pasi pandemia ka rrezikuar kryesisht të gjitha të drejtat ekonomike dhe sociale për shkak të mbylljes së vendeve të punës dhe tranzicionit të sistemit arsimor, ky aktivitet ka vënë në pah sfidat me të cilat të rinjtë janë ballafaquar gjatë...